13:42

Gofry z mąki ryżowej - przepis

Nie masz pomysłu na śniadanie, lunch lub deser? Mam idealną propozycję, która wbrew wszelkim pozorom zajmuje naprawdę bardzo mało czasu, jeżeli chodzi o przygotowanie. Tak naprawdę najwięcej czasu zajmuje już sama obróbka termiczna.
Nie wiem jak Ty, ale ja gofry po prostu uwielbiam. Co prawda jem je bardzo rzadko, ponieważ najczęściej (do tej pory!) jadałam je po prostu podczas wakacji. Próby przygotowania ich samodzielnie w domu, nigdy nie kończyły się w taki sposób, jakbym chciała. Oczywiście moje wcześniejsze wyroby"gofropodobne" z goframi jedyne co miały wspólne to smażenie w gofrownicy i ewentualną krateczkę, która również nie wychodziła na wszystkich wypiekach.
Nie zanudzając Cię dłużej moimi nieudanymi, kulinarnymi eksperymentami przejdźmy do sedna!

Obowiązkowo potrzebujesz:

  1. 60 gram mąki ryżowej
  2. Dwa jajka
  3. Proszek do pieczenia (jedną płaską łyżeczkę)
  4. Substancję słodzącą (cukier, ksylitol, cokolwiek!) dwie łyżeczki
  5. 20-30 ml wody
  6. Odrobinę oleju - najlepiej sprawdzi się taki w spray, jedynie do spryskania gofrownicy.
  7. I najważniejszy punkt: gofrownica.
Dodatkowo:
  1. Jogurt naturalny (lub w wersji kalorycznej i nie fit: nutellę, śmietanę, cokolwiek)
  2. Masło orzechowe 
  3. Owoce - w moim przypadku truskawki
  4. Ewentualnie jakąś posypkę.
Sposób przygotowania:
  1. W pierwszej kolejności ubijamy białka jajek na sztywną pianę. 
  2. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę mieszamy wszystko mikserem, następnie wlewamy wodę i również jeszcze chwilę używamy miksera.
  3. Dodajemy pozostałe składniki i bardzo delikatnie wszystko razem mieszamy (robię to zazwyczaj sylikonowym wybierakiem do ciasta)
  4. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy ciasto i... po mniej więcej 7-10 minutach gofry są gotowe. Pamiętaj, że czas smażenia jest zależny od Ciebie i Twojej gofrownicy.
Jeżeli spróbujesz przepisu, koniecznie daj znać jak Ci wyszło i czy smakowało!



1 komentarz:

  1. Narobiłaś mi teraz ochotę na gofry, muszę kupić składniki i jutro przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Pomaranczove , Blogger